niedziela, 17 stycznia 2016



  




Kuchnia to miejsce, gdzie kobiety możemy spotkać najczęściej przyglądając się ich domowemu życiu. Od lat tak jest, więc dlaczego niemiałoby być one wygodnym, a zarazem atrakcyjnym miejscem. Architektka Margarete Schütte-Lihotzky, nazywana "matką nowoczesnej kuchni", do 30 roku życia kuchnię omijała z daleka. A kiedy już do niej weszła, to nie po to, żeby piec czy gotować. Ze stoperem i miarką w dłoni chodziła za gospodyniami domowymi i odmierzała czas wykonywania poszczególnych czynności i odległości między zlewem, piecem, stołem. Wszystko po to, żeby zaprojektować kuchnię, która ulży kobiecie w jej codziennych obowiązkach domowych. Zaprojektowała tak zwaną „kuchnię frankfurcką” jeden z najbardziej popularnych przykładów racjonalnego rozmieszczenia tego pomieszczenia. Margarete Schütte-Lihotzky także poddała plan kuchni logice codziennych czynności użytkownika, wykorzystała współczesne wiadomości z dziedziny higieny i efektywności pracy - i zgodnie z 'polityką kuchenną' zaprojektowała standardową, praktyczną zabudowę przeznaczoną do taniej, masowej produkcji. Inspiracji dostarczyły jej kuchnie funkcjonalne poza domem-na statkach i w pociągach, zwłaszcza wagon restauracyjny. Kładła nacisk na oszczędność kroków oraz wyposażenie kuchni w pojemne schowki. Stworzyła dla przeciętnej pani domu jej własne laboratorium.

Źródła:
Penny Sparke, Design historia wzornictwa, Wydawnictwo Arkady, Warszawa 2012
https://en.wikipedia.org/wiki/Margarete_Sch%C3%BCtte-Lihotzky
http://zwierciadlo.pl/lifestyle/design-lifestyle/do-czego-potrzebujesz-kuchni
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,80530,9238916,Polityka_kuchenna.html

1 komentarz: