niedziela, 17 stycznia 2016



Dążenie do projektowania kuchni według racjonalnych założeń, preferowanych przez zwolenników „naukowego zarządzania”, było jednym z podstawowych ruchu modernistycznego w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku.  Współpraca Erny Meyer i holenderskiego architekta Oudem zaowocowała kuchnią wystawienniczą, prezentowana w mieszkaniu osiedlowym w Stuttgarcie. Dzięki stworzonej przez nich kuchni, która wyposażona była w dobrze już znane nam rozwiązania takie jak otwarte półki, wysoki taboret i blat roboczy zainspirowały Architekta Ernst May do zorganizowania programu badawczego dotyczącego standardowych kuchni. Dzięki nim można było zastosować zmiany, które poprawiły i uprzyjemniły pracę kobiet w kuchni. Zmianie uległo wiele elementów, oprócz ergonomicznych zastosowań, wprowadzili oni wizualnie atrakcyjną formę i zrównoważone kolorystycznie pomieszczenie. To właśnie dzięki tej współpracy dokonał się przełom w tworzeniu przestrzeni gospodarczej domowego zakątka.

Źródła:
Penny Sparke, Design historia wzornictwa, Wydawnictwo Arkady, Warszawa 2012
https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_kitchen
http://wiedler.ch/felix/books/story/535
http://agro.biodiver.se/2012/01/erna-bennett-papers/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz